Nyomtatás

Csepeli DAC: itt versenyeznek a főváros legjobb újonc atlétái

Kategória: Sport 2020. március 13. péntek, 12:14

dac

Kevesen tudják Vágó Imrénéről, a Csepeli Diák Atlétikai Club (DAC) elnökéről, hogy egykor élsportolóként szerepelt. Többszörös magyar bajnok és olimpikon volt gerelyhajításban, 1974-ben ő tartotta a magyar csúcsot 61,14 méteres dobásával. Az Európa-bajnokságon hetedik lett 1971-ben, majd a müncheni olimpián tizedik 1972- ben. Sokrétű tapasztalata, sportolói múltja jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a csepeli diákatléták az ország legjobbjai között vannak. Munkáját kiváló edzőgárda segíti.

Éremeső a versenyeken

A Csepeli DAC egyesületet 2003-ban hozták létre. Az alapítók között található Deák Balázs, Damm József, Fehér Gábor és Füredi Zsuzsanna. Az évek során egyre jobb eredményeket értek el a korosztályos hazai és külföldi versenyeken. Népszerűségüknek köszönhetően a környező településekről is többen Csepelre járnak atletizálni. Az egyesület tavaly tizenkilenc országos bajnoki címet, tizenhat ezüstérmet és tizenkét bronzérmet szerzett. Magyarország egyéb versenyein 103 arany-, 79 ezüst- és 48 bronzérmet nyertek. A legkisebbek a Sport XXI. versenysorozatban minden teremversenyen győztek az U11 és az U13 korcsoportban. A veterán atléták két országos bajnoki címet hódítottak el. A csepeli sportolók a külföldi versenyek közül a szlovéniai Ptujban, a lengyelországi Lowitzban, a szlovákiai Pozsonyban és a németországi Dortmundban szerepeltek kimagaslóan. A nemzetközi versenyeken 25 első, 13 második és 7 harmadik helyet értek el. A Csepeli DAC ezekkel a sikerekkel a főváros legeredményesebb egyesülete az újonc atléták között. Olyan sikeres versenyzőket nevelnek, akik a négy év múlva esedékes olimpián vagy akár a három év múlva Budapesten megrendezendő atlétikai világbajnokságon is szerepelhetnek a legjobb felnőttek mezőnyében. Az U16-os korcsoportban a válogatott tagja Babinyecz Anna, Botos Katalin és Pesti Máté, az U18-asok között Bakó Martin. Érdemes megemlíteni az edzőik nevét is: Babinyecz- Tusai Brigitta, Damm József, Engi Andrea, Fehér Gábor, Füredi Zsuzsanna, Raffay Richárd, Tari Tibor, Vizsoli Mária, valamint a trénerként is tevékenykedő Vágó Imréné.

 

Kiemelkedő versenyzők


Az egyik legkiemelkedőbb versenyző a 15 éves Babinyecz Anna, aki tavaly korosztályában négy egyéni országos bajnoki címet szerzett 800 és 1500 méteres síkfutásban. Februárban rajthoz állt a felnőtt fedettpályás országos bajnokságon is, ahol 1500 méteren új egyéni csúcsával hatodik lett. Ráadásul megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerését, a Magyarország jó tanulója, jó sportolója kitüntetést kimagasló tanulmányi és sportteljesítményéért. Az egyesületben rajta kívül még tizenegyen érdemelték ki a különböző szintű Jó tanuló, jó sportoló kitüntetést. Pesti Máté 60 és 100 méteres gátfutásban tartozik az ország legjobbjai közé korosztályában. Három egyéni országos aranyérmet és két csapat első helyezést ért el. Botos Katalin szintén 60 és 100 méter gátfutásban jeleskedik. Bakó Martin a 400 méter gátfutásban és a 800 méter síkfutásban tagja a hazai élmezőnynek. Idén Moskala Zsombor és Diemer Anna három arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett a fedettpályás újonc országos bajnokságon. A csapat a fedettpályás serdülő országos bajnokságon egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett Babinyecz Anna, valamint a fiú 4 x 200 méteres síkfutás váltója révén. Hamarosan kezdődik a szabadtéri idény, ahol további jó eredmények várhatók az egyéni és a csapatszámokban. Az egyesület nagyban segíti versenyzőit, hogy még sikeresebbek legyenek. Anyagi helyzetük azonban szűkös, ezért szívesen vennék szponzorok támogatását, hogy még ideálisabb feltételeket biztosíthassanak atlétáiknak. A csepeli önkormányzattal várhatóan hamarosan stratégiai megállapodást kötnek.

Köszönettel fogadják, ha a csepeli sportszeretők adójuk egy százalékát átutalják az egyesület bankszámlaszámára: 11721026-20292164, Csepeli DAC. 

Cs. A.