Nyomtatás

Kocsis Sándor végleg hazatér

Kategória: Sport 2012. szeptember 20. csütörtök, 18:01

sszejvSzeptember 21-én, pénteken 12 órától vesznek végső búcsút Kocsis Sándortól az Aranycsapat 1979-ben, Barcelonában elhunyt játékosától, akinek hamvait a Szent István-bazilikában, egykori csapattársa, Puskás Ferenc mellé helyezik. Tóth II. József az Aranycsapat egykori csepeli futballistája a szertartáson sajnos nem tud megjelenni, de az azt megelőző megemlékezésen jelen volt.

Kocsis Sándor, az 1954-es világbajnokság gólkirálya 1979- ben Barcelonában hunyt el, pályafutása során a Ferencvárosban, a Budapesti Honvédban, a svájci Young Fellows Zürichben és az FC Barcelonában játszott. Itthon Kockának, Spanyolországban pedig Aranyfejűnek becézett csatár a magyar nemzeti csapatban 68 mérkőzésen 75 gólt szerzett, a magyar bajnokságban 247-szer, a spanyolban pedig 42-szer volt eredményes. Az 1954-es világbajnokságon meccsenként átlagban szerzett 2.2 gólja, a mai napig a leghatékonyabb csatárteljesítmény a világbajnokságok történetében.
Tóth II. József, „Bozsi bácsi” a Csepel.hu- nak elmondta, hogy Budán a Régi Sípos Halászkertbe voltak hivatalosak egy nappal a búcsúztatás előtt, ahol az Aranycsapat Öröksége Alapítvány gondozásában bemutatták Schlegel Oszkár Kocsis Sándorról szóló, "Volt egyszer egy csatár" című könyvét, amit ismét megjelentettek.
Jó hangulatú összejövetel volt, megint sikerült egy jót nosztalgiáznunk a srácokkal- mondta a Csepel egykori kiválósága. „Ott volt a Grosics Gyuszi, a Buzánszky Jenő, Várhidi Pali és még jó néhányan, akikkel ezer éve nem láttuk egymást, már ezért megérte elmenni!- tette hozzá.
Sajnos a holnapi szertartáson nem tudok ottlenni, a lábam ugyanis már nem a régi, és nem bírnám a hosszú programot. Remélem, hogy a ceremónia méltó lesz a Sanyikához, megérdemelné!" -zárta a beszélgetést Csepel díszpolgára.

 

Az 1929. szeptember 21-én született olimpiai bajnok, 68-szoros válogatott Kocsis Sándor urnájánál 12 órától sportszervezetek képviselői állnak díszőrséget, és a gyászoló barátok, tisztelők róhatják le kegyeletüket.
Áder János köztársasági elnök 15 óra 55 perckor vonul be a Szent István-bazilikába, a Himnusz után pedig Kű Lajos egykori labdarúgó, az Aranycsapat Alapítvány elnöke mond beszédet. Őt Berzi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség alelnöke követi, majd Mága Zoltán hegedűművész előadása következik. Ezután Sandro Rosell, az FC Barcelona elnöke, valamint Kocsis korábbi csapattársa, a kétszeres BEK-győztes, aranylabdás Luis Suárez mond beszédet. Később Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa is felszólal, a sort pedig ifjabb Kocsis Sándor zárja.

Kiss-Rigó László megyéspüspök vezeti a gyászszertartást, majd az altemplomban közvetlenül Puskás Ferenc, az Aranycsapat kapitánya mellé helyezik el Kocsis Sándor hamvait.

 

Légrádi G.

Forrás: MTI

Fotó: Aranycsapat Öröksége Alapítvány