Nyomtatás

Végső búcsút vettek Kocsis Sándortól

Kategória: Sport 2012. szeptember 21. péntek, 21:03

temetsSzeptember 21-én délben vette kezdetét a Szent István-bazilikában Kocsis Sándornak, az Aranycsapat 1979-ben Barcelonában elhunyt labdarúgójának búcsúztatása. Születésének 83. évfordulóján kétórás gyászszertartás keretében temették újra az 1952-es helsinki játékokon olimpiai bajnok, az 1954-es svájci labdarúgó VB-n szerzett 11 találatával gólkirály, 68 válogatottbeli szereplésén 75-ször eredményes legendát.

Egykori csapattársa Tóth II. József, a Csepel 12-szeres válogatott játékosa egészségi állapota miatt nem lehetett ott a gyászszertartáson, de a végső búcsút megelőző napon együtt emlékezett meg az egykori játékostársakkal a Kocka becenévre hallgató zseniális játékosról, és elevenítették fel a társaságában eltöltött pillanatokat. Tóth „Bozsi” bácsi reményét fejezte ki, hogy Kocsishoz hasonlóan minden egyes játékos, aki valaha is megfordult az Aranycsapatban, hasonló megbecsülést kap majd az utókortól.

"És itt elsősorban nem magamra gondolok!" -tette hozzá Csepel köztiszteletnek örvendő díszpolgára.
A szertartáson délután 4 óráig különböző szervezetek, iskolák, csoportok képviselői álltak díszőrséget a 68-szoros magyar válogatott csatár urnája előtt, amely mellett Kocsis fiatalkori fényképe állt. Az urna mellé az érkezők egy-egy virágot, koszorút, fényképet, különböző emléktárgyakat helyeznek el.
Volt olyan idősebb szurkoló, aki ritkán látható, 8-as számú, Kocsis feliratú Barcelona mezben érkezett. A sorban többször is lehetett hallani egy-egy régi történetet az emblematikus játékosról.
A megemlékezésen, melyen Áder János köztársasági elnök is részt vett, Kű Lajos, az Aranycsapat Alapítvány elnöke mondott köszöntőt, és az 1952-es helsinki játékokon olimpiai bajnok Kocsis pályafutásának eredményeit méltatta. Megemlékezett arról, hogy az 1954-es svájci labdarúgó-világbajnokságon szerzett 11 találatával gólkirály lett, s ezzel nagyban hozzájárult a megszerzett ezüstéremhez. Kű megismételhetetlennek nevezte, hogy 68 válogatottbeli szereplésén 75-ször volt eredményes, és óriási sikernek minősítette, hogy Kocsis hamvait hazahozták, mert így az Aranycsapat valamennyi elhunyt tagja immár Magyarországon nyugszik.

Kű Lajos köszöntése után Berzi Sándor, az MLSZ alelnöke idézte fel Kocsis Sándor pályafutásának legfontosabb állomásait. Berzi Sándor elmondta, az Aranycsapat csatárát nemcsak focitudása miatt szerették, szerény, szimpatikus viselkedésével is kivívta a szurkolók, csapattársak tiszteletét. Sosem felejtette el honnan indult, és már elismert játékosként is gyakorta beállt a gyerekek közé játszani. Tökéletes technikájánál csak játékintelligenciája volt nagyobb, a kiváló helyzetkihasználás mellett jobbnál jobb labdákat adott a társainak. Számos erénye közül a fejjáték volt a legemlékezetesebb, ruganyossága legendás volt, de az ollózás is a specialitásai közé tartozott.

- A népszerű Kocka harminchárom évvel halála után visszatért hozzánk. Mi, akik annak idején a fejeseit csodáltuk, most hajtsunk fejet tartalmas földi életének emléke előtt - fejezte be búcsúbeszédét Berzi Sándor.

Sandro Rossell, a Barcelona elnöke is megtisztelte jelenlétével a szertartást, és beszédében kiemelte: bár a fiatal generáció számára a Barcelona sikereit Messi, Xavi, Iniesta és a többi mai kiválóság jelenti, valójában a klub ma nem lehetne sikeres, ha az előző 113 év legjobbjai, köztük Kocsis Sándor, nem törnek utat Messiéknek.

- Kocsis Sándor kétségkívül az egyik legfontosabb alakja a klubunk történelmének. Nagyon sokat tett a Barcelona sikeriért, mély nyomot hagyott a spanyol sportéletben. Talán még ennél is fontosabb örökség a családja, Kocsis Sándor olyan fát ültetett, amelynek gyökerei Magyarországon vannak, ágai és levelei azonban Barcelonában hajtottak ki. A Barcelona történelmének egy fontos része érkezett most meg Magyarországra, a Barcelona és a magyar köztársaság a mai napon örök barátságot fogadtak egymásnak. Kocsis Sándor emlékét örökké megőrizzük. Éljen a Barcelona, éljen Magyarország! - fogalmazott a katalán klub első embere.

A Barca első aranylabdás játékosa, Luis Suárez meghatottan vett búcsút egykori barátjától: - Kocsis Sándor, vagy ahogy én neveztem, Kocka jó barátom volt. Éveken keresztül együtt töltöttük a napjainkat, gyakorta én fordítottam neki, amikor még nem beszélte a nyelvet. Csodálatos ember volt, keveset beszélt, de amit mondott, azt mindig a megfelelő helyen és időben mondta. Soha, senkiről nem mondott rosszat, még az edzőről sem, ha nagy ritkán nem került be a csapatba, és csak a tribünről nézhette a társakat. Ilyenkor is a jellegzetes félmosollyal az arcán fogadta a hírt. Nemcsak fantasztikus játékos volt, hanem nagyszerű ember is. Megyek hozzád drága barátom, de légy türelemmel! Nyugodj meg, összetartó családot hagytál magad után

Grosics Gyula úgy fogalmazott, hogy elsősorban nem tudása, hanem emberi tulajdonságai miatt szerette Kocsis Sándort, aki még az Aranycsapatból is kiemelkedett tudásával, akárcsak Puskás Ferenc, Bozsik József és Hidegkuti Nándor.

- Négy világklasszis csoda nem minden évszázadban születik, a magyar fociban is várnunk kell, hogy ismét puskások, bozsikok, hidegkutik és kocsisok szülessenek - fogalmazott az Aranycsapat kapusa.

Dr. Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese művésznek és hősnek nevezte az 1956 után Barcelonában futballozó Kocsis Sándort és a Real Madridban játszó Puskás Ferencet. A búcsúbeszédek sorát Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, folytatta, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter is megemlékezett Kocsis Sándorról, utóbbi bejelentette, hogy a honvédség posztumusz alezredesi rangot és Hazáért érdemrendet adományoz az egykori kiválóságnak.

Végezetül Kocsis Sándor fia, ifjabb Kocsis Sándor köszönte meg, hogy létrejöhetett az újratemetés.

- Ezen a napon teljesítjük édesapám vágyát, hogy szülővárosában, Budapesten nyugodjék. Itt indult pályafutása, a világ egyik legjobb labdarúgóklubjában. A család nevében szeretném kifejezni hálámat az itt egybegyűlteknek, hogy mindezt lehetővé tették - mondta ifjabb Kocsis Sándor.

Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök gyászszertartása után Kocsis Sándor hamvait az altemplomban lévő díszsírhelyen helyezték el, közvetlenül Puskás Ferenc sírhelye mellett.

 

Légrádi G.

Forrás: MLSZ, Nemzeti Sport