Újabb emlék Kolónak

Kategória: Sport 2013. január 25. péntek, 14:11

leplezsEgy budafoki iskola, egy Velencei-tavi kajak-kenu verseny, egy díj és a Kolonics Alapítvány után egy impozáns épület, a Csepelen található Gubacsi vízisport központ viseli ezentúl a kenukirály, Kolonics György nevét. Az intézmény új névtábláját Ludasi Róbert, a Csepeli Kajak- Kenu Egyesület mesteredzője és Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára közösen leplezték le január 25-én.

Az eseményen készült fotók elérhetők ide kattintva.

 

 

Az ünnepségen többek között megjelentek a névadó szülei, egykori csapattársai, Horváth Csaba és Kozmann György, Ábrahám Attila a szövetség főtitkára, és Vajda Attila olimpiai bajnok kenus. A csepeli klubból Kiss Tamás olimpiai bronzérmes kenus, Csepel díszpolgára, a Korisánszky testvérek, és a maratoni szakág világbajnokai, Györe Attila és Kövér Márton.
Az átadási ceremóniát megelőzően kisebb ünnepségen méltatták a 2008-ban tragikus körülmények között elhunyt, kétszeres olimpiai bajnokot. Először Vajda Attila a pekingi ötkarikás játékok bajnoka emlékezett rá, akire mint példaképére és is barátjára tekintett, - s mint mondta - aki nélkül nem érte volna el céljait. Meleg szavakkal csatlakozott a felszólaláshoz Csabai Edvin, a Kolonics Alapítvány kuratóriumának tagja is, aki a néhai kenus kezét és művészi mivoltát így aposztrofálta: „Művész volt, munkás kézzel”.

Ezután Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke idézte fel Kolonics Györggyel kapcsolatos emlékeit, és kifejtette, hogy az első találkozásukkor tapasztalt meglehetősen szegényes infrastrukturális körülményekben mennyi pozitív változás következett be, köszönhetően a csepeli kenus által hozott kiváló eredményeknek is.
Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára azzal kezdte beszédét, hogy sajnálatos megfázása ellenére sem hagyta volna ki az ünnepséget, mindenképpen szeretett volna tisztelegni a néhai bajnok emléke előtt. Mint mondta, szinte hazajött a kerületbe, hiszen az egykori Csepeli Papír labdarúgó csapatában játszott hosszú ideig, majd a csepeli kajak-kenu telepen is többször megfordult, arról nem is beszélve, hogy a Jedlik Ányos Gimnázium diákja volt.  „Kolonics György beírta magát a sport történelemkönyvébe, és méltó arra, hogy iskola, versenyek, mostantól pedig egy impozáns létesítmény is viselje a nevét!” –tette hozzá, és további kajak-kenu sikereket kívánt a jövőben is.
A pontosan három éve átadott bázison a hajótárolók és a szálláshelyek mellett korszerű edző- és konferenciaterem is található, és csaknem kétszáz versenyzőnek ad felkészülési, edzőtáborozási lehetőséget. Alkalmas iskolai táborok, vízitúrák és egyéb vízi szabadidősportos tevékenységek lebonyolítására is.

 

vajdabeszed

Edvinbeszed

Légrádi G.
Fotók Zarándi Bence