Összefogás a birkózásért

Kategória: Sport 2013. december 04. szerda, 12:08

FenntroltargyalosNégyoldalú stratégiai megállapodás aláírására került sor november 29-én a Magyar Birkózó Szövetségben. A csepeli önkormányzat, a Magyar Birkózó Szövetség, a Csepeli Birkózó Club, és a Csepel SC Alapítvány képviselői látták el kézjegyükkel azt a megállapodást, amely a jövőben egy Birkózó Centrum illetve egy Birkózó Akadémia megteremtését teszi lehetővé.

Dr. Hegedűs Csaba, a szövetség elnöke dolgozószobájában látta vendégül Németh Szilárd polgármestert, Borbély Lénárd alpolgármestert, Tóth Endrét, a Csepeli BC elnökét, valamint Szeles Bélát és Jellinek Dánielt, a Csepel SC Alapítvány képviselőit. A megállapodás szentesítésekor Gulyás István a Csepel SC egykori kiválósága, a szabadfogású birkózó-válogatott szakág-vezetője, illetve Szekeres István a szövetség sajtófőnöke is jelen volt. A felek egyöntetűen a sportág országos szintű fejlesztésére, és ezzel együtt a csepeli birkózás támogatására vállaltak kötelezettséget.

Németh Szilárd a Csepel.hu kérdésére kijelentette: nem változott az alapítvánnyal, illetve annak tevékenységével kapcsolatos véleménye, és kíváncsian várja a mostani megállapodás eredményét. Mint mondta, eddig a Csepeli Birkózó Club az egyetlen, amelyik szövetségi szinten is komoly, a jövőre vonatkozó garanciákat vállalt, és dr. Hegedűs Csaba a szövetség elnöke személyesen is biztosította őt a sportágat érintő fejlesztések leendő megvalósításáról, és azok biztos anyagi hátteréről. A csepeli önkormányzat ezért is állt az ügy mellé, és támogatja azt.
Szeles Béla a Csepel SC Alapítvány kuratóriumának elnöke pedig arról beszélt, hogy nem zárkóznak el a kerületben működő többi sportág hasonló megkeresésétől sem. Az elnök elmondta: az alapítvány és a Csepeli BC között immár 12 éve van komolyabb kapcsolat, eddig mintegy százmillió forintos támogatást adott az alapítvány az egyesületnek.

 - Milyen formában?
- A közműellátást (áram víz, csatorna, fűtés) biztosítottuk a klubnak díjmentesen. Illetve kisebb beruházásokat is támogattunk lehetőségeinkhez mérten. Most jutottunk el egy olyan történelmi fordulópontra, amikor kiléptünk a vegetáció időszakából és azt gondoljuk, hogy egy sokkal dinamikusabban növekvő, megalapozott szakmai program általi fejlődést láthatunk majd. A Csepeli Birkózó Club és a Csepel SC Alapítvány ennek jegyében 5 éves szerződést kötött egymással.
- Mi szerepel a megállapodásban?
- Öt éven át kizárólagos használatra biztosítjuk az infrastruktúrát a klub részére, ami nagyon sok lehetőséget nyit meg a birkózók előtt: például támogatásokat, pályázati lehetőségeket. Illetve, ha megvalósul a Birkózó Centrum Csepelen, akkor az utánpótlás-nevelésben is egy magasabb szintre léphet majd az egyesület.
- Számos más egyesület is működik az alapítvány területén, ők is számíthatnak hasonló támogatásra önöktől?
- Jelenleg a Csepel Evezős Klubbal van egy olyan megállapodás-tervezet, amiről azt gondolom, hogy ez év végén, vagy a jövő év elején alá is írhatunk. A labdarúgókkal jövő évben jár le az első ötéves megállapodásunk, melynek felülvizsgálata folyamatban van. A 11 egyesületből - az öttusázók kivételével - mindenkivel van élő megállapodásunk, ami nem ilyen mélységű és fokú támogatást biztosít a klubok számára, mint a birkózóknál, vagy az evezősöknél, de a lehetőséghez mérten a legjobbat nyújtja. Azt az alapítvány továbbra is tartja, illetve támogatókon keresztül biztosítja, hogy ne, vagy pedig minimális összeget kelljen az infrastruktúra fenntartásáért fizetni a csepeli egyesületeknek.
- Amennyiben például a labdarúgók - hasonlóan a birkózókhoz- szövetségi, tehát MLSZ, esetleg kormányzati szintű támogatással állnának elő önök felé, akkor ők is számíthatnak hasonló megállapodásra?
- A válaszom annyira igen, hogy ezt megalapozva, a most aláírt egyoldalas megállapodást - amihez egy 12 oldalas szerződés is tartozik- elküldtük a csepeli labdarúgóknak természetesen rájuk specifikálva - is véleményezésre és tervbe vettük, hogy velük is hasonló mértékű megállapodásra jussunk. Az evezősökkel hasonló a helyzet.  

Tóth Endre, a Csepeli BC elnöke több okból is örömét fejezte ki az aláírt megállapodás kapcsán: - Nagyon sok munkába és időbe tellett, mire eljutottunk odáig, hogy polgármester úr és az alapítvány képviselői végre leüljenek a tárgyalóasztalhoz, amiért köszönet illeti dr. Hegedűs Csabát, a szövetség elnökét is. Remélem, hogy ez egy olyan folyamat első lépése, ami nagyban hozzájárul a csepeli és az országos birkózósport további fejlődéséhez, illetve kapukat nyithat meg a többi csepeli egyesület számára is, akik az alapítvány területén működnek.

    

Németh Szilárd a Magyar Birkózó Szövetség hivatalos internetes oldalának is nyilatkozott a megállapodásról, amiről a http://birkozoszov.hu/news/show/csepeli-negykezes oldalon olvashatnak.

 

HegedusCsabaSzilardalairTothEndrealairDrHegedusNemethSzilard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Légrádi G.

Fotó: Tóth Beáta