„Együtt a vízen”- újabb turisztikai mozgalom indult útjára Csepelen

Kategória: Sport 2013. december 17. kedd, 17:57

gratulacioA Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség (DR-VTSZ) három, már létező vízzel kapcsolatos mozgalma mellett december 17-én újabbat indított útjára. A friss szerveződés mellett két lakásotthon diákjai is vízitúrát kaptak ajándékba a Csepeli Kajak-kenu Egyesület bázisán.

A Duna-Régió Víziturisztikai Szövetség, - melynek elnöke Horváth Csaba olimpiai- és világbajnok kenus, Csepel díszpolgára- korábban már létrehozta a „Minden gyermek tanuljon meg úszni, evezni és kerékpározni”. a „Mentsük meg a gátőrházakat” , valamint a „Víz-Csöppek” elnevezésű projekteket, melyek országszerte egyre népszerűbbek.

A szövetség hazánkban elsőként a vízi turizmus újradefiniálásával szeretne létrehozni egy olyan országos és határokon is átnyúló „vízen járó” civil közösségi mozgalmat, ami magába foglalja vízi társadalmak összes szereplőjét: azaz a szabadidős kajak és kenu, az evezés, a motoros és vitorlás túrázás, a horgászat, illetve minden olyan szabadidős tevékenységet, amely valamilyen formában a vízhez köthető- áll a szövetség kommünikéjében. A mai sajtótájékoztatón Horváth Csaba elnök, Pándi László alelnök és Klemencz Henrik turisztikai alelnök ismertették az elképzeléseiket, melyben az is szerepel, hogy reaktiválják és továbbfejlesszék a ’70-es években oly népszerű vízi-turisztikai életet. F

ontos cél, hogy a lakosság minél nagyobb százalékban ismerkedjen meg a vízen töltött idő szépségeivel, vegyen használatba vízen közlekedő eszközt, tanulja meg az úszást vagy akár a horgászat fortélyait, vagyis ismerkedjen a vízi kultúrával. Pándi László elmondta: hazánkban közel 40 folyó található, és ha minden évben csak egyikre ellátogatunk, akkor hosszú évekre garantált a családok számára a tartalmas kikapcsolódás és az újabb természeti csodák felfedezése. Horváth Csaba hozzátette: a fiatal túrázók közül később akár olyanok is kikerülhetnek, akik sportolóként is megállják majd a helyüket, így többszörösen is pozitív hozadéka lehet a mostani elképzelésnek. A legújabb elgondolás, ami ma meg is valósult, az „Adományozz vízitúrát” elnevezésű mozgalom, melyben a vízitúrázással foglalkozó szervezetek, cégek ajánlanak fel túrázási lehetőséget rászoruló iskoláknak, csoportoknak, akiknek anyagi lehetőségeik nem tesznek lehetővé ilyen kirándulást. Az első két kedvezményezett intézmény a Bernecebaráti lakóotthon és a csepeli Burattino Általános és Szakképző Iskola, Gyermekotthon, akiknek képviselői Horváth Csabától –jelképesen- egy-egy dedikált kenulapát kíséretében vették át a felajánlásokat. A szervezők szeretnék, ha ez a szép gesztus folytatódna, így várják a további felajánlásokat, hogy újabb gyerekek köthessenek szorosabb barátságot a vizekkel és váljon igazi örömforrássá számukra a vízitúrázás.

 

 

ismertetoPandiklemenczIndianszovivosIndiandedikallapatatadasalairva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Légrádi G.
Fotó: Halászi Vilmos