Ábel Attila

2015. június 27. szombat, 15:09

TBE 2006 2Alpolgármester 

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  

Fogadónap ideje: Minden páratlan hét keddjén

15-16.30 óráig, telefonos egyeztetés szerint,

előzetes bejelentkezés szükséges a

061/427-6100/ telefonszámon.

Helye: Polgármesteri Hivatal 1.em/4. szoba

 

Ábel Attila - Önéletrajz

Ábel Attila 1971. január 15-én született Szolnokon. Geofizikus-mérnök, közgazdasági-szakokleveles mérnök, politikai kommunikációs tanácsadó, 2010 óta Csepel alpolgármestere. Nős, kislánya 2016-ban született.

Tanulmányok, szakmai életpálya

A szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium elvégzése után a Miskolci Egyetem Bányamérnöki Karán, a műszaki földtudományi szakon szerzett geofizikus-mérnöki diplomát 1996-ban. Ezt követően 1998-ban a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán szerzett közgazdasági szakokleveles mérnöki diplomát. Harmadik, politikai kommunikációs tanácsadói diplomáját a Budapesti Metropolitan Egyetemen szerezte 2017-ben.

1999-től 2003-ig a RAABE KLETT Oktatási Tanácsadó és Kiadó Kft-nél dolgozott könyvmenedzserként. Szakszervezeti és humán-erőforrás szakkönyveket, CD-s kiadványokat szerkesztett, menedzselt. Ezek közül az „Érdekképviselet felsőfokon” az első profi szakszervezeti kapcsos könyv volt a rendszerváltás után. Ebbe számos szakszervezetből több tucat ismert vezető és szakértő írt cikkeket. Így ismerkedett meg Németh Szilárddal, aki akkor a Vasutasok Szakszervezete humán erőforrás és szervezési osztályának vezetője volt, és szintén a könyv egyik szerzője lett. Németh Szilárd akkor a Fidesz csepeli elnökeként és önkormányzati képviselőjeként is politizált.

Egy szakszervezetekkel üzleti kapcsolatban álló vállalkozás felkérésére alapítója és főszerkesztője lett az első össz-szakszervezeti hírportálnak, a Szakszervezetek.hu oldalnak. Ekkor kezdett el újságíróként is dolgozni. A Szakszervezetek.hu internetes tájékoztatási irodaként működött. Az ott megjelenő cikkeket a média ingyenesen vehette át. Ezzel jelentősen javult a szervezetek kommunikációja. Rendszeresen írt a Postás Dolgozó című szakszervezeti újságba és a Munka-lap című össz-szakszervezeti újságba is, melynek később szerkesztője lett. A Munka-lap 2000 áprilisától jelent meg havilapként, alapító főszerkesztője Karácsony Szilárd volt. A havonta több mint ötezer példányban terjesztett újság 2003 végéig számolt be a szakszervezeti mozgalom eseményeiről, ám akkor pénzhiányra hivatkozva a szakszervezetek megszüntették a támogatását, és megszűnt.

A Szakszervezetek.hu még 2006-ig tudott működni, köszönhetően Dura Lászlónak, a Dura Stúdió vezetőjének. Ábel Attila ez után – Németh Szilárd hívására – a VITUKI Nonprofit Kft. oktatási részlegénél dolgozott tovább 2010 őszéig. A Szakszervezetek.hu domain nevet a hírportál és tájékoztatási iroda megszűnését követően a Dura Stúdió vette át, és újraindította a hírügynökséget.

Ábel Attila a politikához kapcsolódóan a Budapesti Riport csepeli újságírójaként is dolgozott, majd 2007-ben egy kis baráti társaság élén létrehozta a Csepel.info hírblogot. A hírblog a Szakszervezetek.hu-hoz hasonlóan tájékoztatási irodaként is működött. A közlekedési, rendőrségi hírektől a közéleti, politikai információkig számtalan csepeli hírt osztott meg ingyenesen a médiával. Híreiket az Indextől a Népszabadságon keresztül a Népszaváig, Magyar Nemzettől a 444-en és Hír TV-n keresztül az MTI-ig a legkülönbözőbb világnézetű média vette át. A portálnak köszönhetően a helyi politika hírei is eljutottak a csepeliekhez, miután az akkoriban megjelenő önkormányzati Csepel újság még a Fidesz karácsonyi köszöntését is kicenzúrázta.

A Csepel.info a 2009. január 7-i csepeli kettős gyilkosság után vált különösen ismertté. A hírblogon keresztül számos új információ jelent meg a gyilkosság és az elkövetők hátteréről. A lap tájékoztató szerepének komoly hatása volt abban, hogy Csepelen 2010 tavaszán és őszén is a Fidesz nyerhette meg a választást.

Ábel Attila 2010 őszétől alpolgármesterként dolgozott tovább, de a Csepel.info szerkesztősége sem esett szét. Évről évre nagyobb olvasótáborral működött tovább. 2019-ben a Csepel.info-t Csengery Antal-díjjal tüntette ki a Fővárosi Közgyűlés, amit a szabad sajtó napja alkalmából adott át Tarlós István főpolgármester a hírblog szerkesztőségét képviselő Balogh Gábornak.

2011-ben a 2010 előtti csepeli korrupciós és politikai visszaélések számonkéréséhez kapcsolódóan Ábel Attila szerzője és szerkesztője lett a „Vörös Csepel – Gyilkosság, visszaélések, mutyivilág a XXI. kerületben” című könyvnek. Honoráriumot nem fogadott el a könyvért. A csepeli MSZP és politikusaik, valamint a könyvben szereplő néhány személy támadta és hazugságnak nevezte a kiadványban leírtakat. Végül két per indult Ábel Attila ellen rágalmazás és becsületsértés vádjával, de mindkettőt elvesztették. A könyvről - többek között - Szily László, az Index akkori munkatársa írt kritikát, „Túl későn leplezik le a csepeli komcsikat” címmel. A nyilvánosságra hozott bűnügyekben még hosszú évekig húzódott a jogi számonkérés, ám végül számos vádlottat ítéltek el, köztük politikusokat is.

Politikai pályafutás

Ábel Attila a Fidesz megalakulásától fogva a párt szimpatizánsa. 2000-ben Németh Szilárd hívására lépett be a Fidesz csepeli szervezetébe. Innentől kezdve irányította a helyi médiakapcsolatokat, a csepeli Fidesz sajtómegjelenéseit, és segített a tagság növelésében. 2002-től 2006-ig minden választáson kampányfőnök. 2002-2006 között listás, 2006-2010, 2010-2014 és 2014-2019-között egyéni, 2019-től ismét listás önkormányzati képviselő. Emellett 2010 előtt évekig a csepeli Fidelitas vezetője és a Budapesti Fidelitas alelnöke, 2004-2019 között pedig - 15 éven keresztül - a Fidesz csepeli szervezetének elnöke.

2010 őszén a polgármesternek választott Németh Szilárd Ábel Attilát kérte fel a médiáért, nemzetiségi önkormányzatokért és lakásügyekért felelős alpolgármesternek. 2014-től majd 2019-től ismét alpolgármesterként dolgozott-dolgozik tovább, immáron Borbély Lénárd polgármester felkérésére.

2014 őszén annak ellenére nyert Borbély Lénárd, a Fidesz polgármester-jelöltje, hogy a kerület választópolgárainak többsége baloldali és liberális érzelmű volt, és a tavaszi országgyűlési választáson a csepeli választókörzeteket nagy többséggel nyerte az ellenzék. 2019-ben Budapesten, azon belül számos, hagyományosan jobboldali kerületben is többségbe kerültek az ellenzéki pártok, ám Csepelen ismét a fideszes Borbély Lénárdot választották meg polgármesternek. Ebben a sikerben szerepet játszott az önkormányzat eredményközpontú működése és médiája is.